Mermelada artesana



La necessitat de conservar els aliments ha estat sempre present en la història de l'ésser humà. Ja en l'època paleolítica, es van adonar que aconseguir conservar els aliments que recollien en temps d'abundància els podia ser de molta utilitat durant els períodes d'escassetat. A més, les conserves els evitaven la preocupació de buscar constantment aliments frescos.

La mermelada és un producte de consistència pastosa o gelatinosa, resultat de la cocció d'una mescla de fruita i sucre.

La paraula mermelada deriva del llatí melimelum, que significa "poma dolça". També s'ha dit que l'origen pot estar en la paraula portuguesa "marmelo", que significa "codony". Confitura ve del llatí "conficere", que significa "preparar".

La mermelada i la confitura no són el mateix, la principal diferència diuen que està en què la primera es fa en fruita triturada mentre que en la segona la fruita pot anar sencera, si és petita o trossejada. Un altra diferència està en la quantitat de sucre utilitzat durant la cocció.

Hi ha algunes diferències de les mermelades fetes a casa de forma artesanal a les industrials. Tot i que la producció industrial està molt estesa, hi ha molta gent que prefereixen les artesanes, perquè consumir un producte artesà ens dóna certa garantia de qualitat, és més natural, ja que la matèria primera és obtinguda de la regió on habita l'artesà i en la seva elaboració no s’utilitzen additius químics ni conservants.

El vídeo següent ens parla d'alguns avantatges de les mermelades artesanes. 






Mermelada de taronja i carabassa

 

Aquesta setmana he fet mermelada de taronja i carabassa. A continuació us explico la recepta per si algú de vosaltres s'anima a fer-la.

Ingredients:
1 Kg. de taronjes.
1 Kg. de carabassa.
1 Kg. de sucre.
1 trocet de jengibre rallat, (opcional). 

De sucre lo ideal seria per cada quilo de fruita uns 700 a 1000 grams de sucre però com podeu veure jo en vaig posar la meitat, perquè no m'agrada tan dolça.

Aquesta vegada he utilitzat sucre especial per mermelades, que porta pectina. Si el sucre és normal, depenent de la quantitat que se'n posi o del tipus de fruita, s'hauria d'afegir una culleradeta de pectina.
(La pectina és un espessant natural present en les fruites, que segons quines en porten més o menys).

Posar en una olla la carabassa i les taronges pelades i tallades a trossos, afegir el sucre i deixar macerar tota la nit. Al dia següent posar a bullir fins que la fruita s'estovi (de 20 a 30 minuts).


Si vols llegir alguns consells sobre la cocció o la preparació de mermelades en general clica aquí.



 Segueix aquest post amb el mòvil